Vijesti i aktuelnosti

Hatma dova i prigodno sjećanje na direktora Gazi Husrev-begove medrese Munib-ef. Cerića i promocija knjige „Munib ef. Cerić – život i djelo“

U srijedu, 29. januara, 2020. godine, u amfiteatru Gazi Husrev-begova medrese, održana je promocija knjige „Munib ef. Cerić – život i djelo“ autora dr. Ferida Dautovića. Promotori knjige bili su: prof.dr. Ismet Bušatlić, mr. Nermina Baljević i dr. Ferid Dautović, a moderator programa bio je profesor Almin Mahmutović.

Hatma dova i prigodno sjećanje na direktora Gazi Husrev-begove medrese Munib-ef. Cerića i promocija knjige „Munib ef….

Geplaatst door Gazi Husrev-begova medresa op Vrijdag 31 januari 2020

Knjiga je promovirana povodom 50 godina od preseljenja na Ahiret Munib-ef. Cerića, prvog direktora Gazi Husrev-begove ženske medrese. Tim povodom proučena je i hatma-dova pred dušu merhuma Munib-ef. Cerića, koju je proučio hfz. Nedžad Ćeman, odgajatelj u Medresi. Hatmu su proučili članovi Nastavničkog vijeća Gazi Husrev-begove medrese.

Prof. dr. Ismet Bušatlić kazao je kako se radi o jednoj kompletnoj knjizi koja prikazuje sve faze i aspekte života i djela Munib-ef. Cerića. Kazao je kako je autor iskoristio svu dostupnu arhivsku građu da se napravi ovakvo djelo i napisao sve ono što se o Munib-ef. Ceriću moglo napisati. Istakao je kako je značajno to da je dr. Dautović oživio sjećanje na jednog pomalo zaboravljenog čovjeka, ali vrijednog alima.

Mr. Nermina Baljević, profesorica koja je dugi niz godina predavala u Gazi Husrev-begovoj medresi, govorila je o odnosu prema obrazovanju muslimanki u vremenu u kojem je živio i radio Munib-ef. Cerić. Istakla je da je uistinu vrijedno to da se čuva sjećanje na jednog čovjeka koji je dao veliki doprinos vjerskom obrazovanju muslimanki u Bosni i Hercegovini.

Ovo je šesta po redu knjiga u kojoj dr. Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka piše o alimima bosanskim. Autor je govorio o svome iskustvu rada na ovome značajnom projektu. U izdavanju ovoga djela značajno je doprinio i hadži Mehmed Numanović, jedan od učenika Munib-ef. Cerića u Medresi. Dr. Dautović kazao je da kao narod moramo oživljavati i čuvati svoju tradiciju, i čuvati sjećanje na naše istaknute Bošnjake.

Munib-ef. Cerić rođen je u Ljubuškom 1883. godine. Nakon početnog obrazovanja u rodnom gradu, svoje školovanje nastavlja u Kuršumli-medresi i Daru-l-mualliminu u Sarajevu. Čitav svoj radni vijek proveo je u Islamskoj zajednici. Bio je direktor Islamske ženske vjerske škole, odnosno Gazi Husrev-begove ženske medrese, od njenog osnivanja 1933. pa sve do njenoga zatvaranja 1949. godine. Umro je u Sarajevu 1970. godine.

Na ovaj način Gazi Husrev- begova medresa nastavlja njegovati sjećanja na svoje direktore, koji su dali značajan doprinos njenome razvoju.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+