Vijesti i aktuelnosti

Svečanom akademijom obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U srijedu, 26. februara 2020. godine, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese održana je svečana akademija u povodu obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanom akademijom obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine
Svečanom akademijom obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Svečanoj akademiji su, pored učenica i učenika, prisustvovali direktor hfz. dr. Mensur Malkić, pomoćnici direktora, te  profesori i odgajatelji naše škole.

Prvi mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Herecgovine od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Bosna i Hercegovina je proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine, a kao odgovor na to, srpske paravojne formacije izvršile su agresiju na suverenu državu Bosnu i Hercegovinu.

Svečanom akademijom obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i HercegovineU srijedu, 26. februara 2020. godine, u…

Geplaatst door Gazi Husrev-begova medresa op Donderdag 27 februari 2020

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda, a poslije i drugih svjetskih organizacija. Uprkos agresiji, uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet.

O značaju 1. marta-Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine prisutnima je govorio akademik Suad Kurtćehajić, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Akademik Kurtćehajić rođen je 28.08.1962. godine u Bijelom Polju. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Rogatici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1987. godine. Magistrirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu  2001. godine na temu „Ostvarivanje državnosti Bosne i Hercegovine u jugoslovenskoj federaciji”. U julu 2006. godine na Pravnom fakultetu u Bihaću odbranio je doktorsku disertaciju, pod naslovom „Državnost i nezavisnost Bosne i Hercegovine kroz pravnu i političku percepciju Dejtonskog sporazuma”. Koautor je udžbenika sa hrestomatijom „Politički sistem Bosne i Hercegovine 2 i 3” sa prof. dr. Omerom Ibrahimagićem. Autor je udžbenika „Prilozi za politički sistem Bosne i Hercegovine” i  knjige „Pravno-politička promišljanja o Bosni”. Na skupštini Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU)  20. maja 2017. godine dobio je status akademika izborom za dopisnog člana ove institucije. Predsjednik je Foruma bošnjačkih intelektualaca pri Svjetskom bošnjačkom kongresu.

Nakon predavanja, članovi literarno-recitatorske sekcije naše škole izveli su prigodan program.

Koristimo priliku da svim građanima Bosne i Hercegovine, u domovini i svijetu, čestitamo 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+