Vijesti i aktuelnosti

Trodnevna ekskurzija u Beč-Austrija

Gazi Husrev-begova medresa je i u ovoj školskoj godini organizirala nagradno putovanje za učenice i učenike koji su u prošloj školskoj godini ostvarili zapažene rezultate u vannastavnim aktivnostima: rad u redakcijama đačkog lista „Zemzem“ i radio emisije „Moja medresa“, rad u debatnoj, horskoj, recitatorskoj, dramskoj sekciji, kao i za učenice i učenike koji su učestvovali u pripremi i realizaciji svečanih programa naše škole.

Trodnevna ekskurzija u Beč-Austrija
Trodnevna ekskurzija u Beč-Austrija

Do sada su, ovim povodom, posjećene medrese u Novom Pazaru, Podgorici, Skopju, Prištini, Cazinu, kao i Islamski pedagoški fakultet u Bihaću i Islamski centar u Rijeci i Zagrebu. Prethodnih godina posjetili smo Skadar, Tiranu i Drač u Albaniji, Ljubljanu i Budimpeštu.

Ove godine, od petka, 28. februara do ponedjeljka, 02. marta, 63 učenika i 7 profesora Gazi Husrev-begove medrese putovali su od Sarajeva preko Bosanskog Šamca, Osijeka, Mohača, Pečuha, Budimpešte i Bratislave do Beča. Putovanje je započelo u Sarajevu u večernjim satima i nakon višesatne vožnje autobusom, uz nekoliko usputnih zaustavljanja, u Beč se stiglo u subotu u prijepodnevnim satima. Nakon smještaja u hotel Piramida u predgrađu Beča, učenici i učenice su ostatak dana proveli u jednom od najvećih austrijskih trgovačkih centara SCS u neposrednoj blizini hotela. 

Sutradan, u nedjelju, 01. marta, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u pratnji gospođe Anje, turističkog vodiča, grupa je obilazila najznačajnije znamenitosti Beča i Austrije. Obilazak je započeo panoramskim razgledanjem ulicom Ringstraße koja predstavlja prsten oko centra grada i najvećih znamenitosti. Vozeći se autobusom, ulicom Ringstraße, vidjeli smo Operu, Gradsku vijećnicu (Rathaus), Parlament, Palaču pravde, kao i parkove Stadpark i Rathauspark. Nakon panoramskog razgledanja grupa je posjetila: dvorac Schönbrunn (Barokna palača pod zaštitom UNESCO-a, ljetna rezidencija Habsburgovaca u kojoj se Franjo Josip oženio za kraljicu Sisi), dvorac Belvedere (ljetnja rezidencija princa Eugena Savojskog  sastavljena od gornje i donje palate sa prelijepim parkom) Hofburg, Heldenplatz (nekada sjedište Habsburške Monarhije u kojem su danas smješteni Prirodoslovni muzej, dijelovi Muzeja povijesti umjetnosti, Etnološki muzej, Muzej carice Elizabete, austrijska nacionalna biblioteka te brojne druge kulturne institucije), Trg sv. Stefana i druge znamenitosti.

Nezaobilazna i nezaboravna je bila i noćna šetnja centrom Beča gdje je ova mala ali odabrana grupa imala priliku uživati u svjetlima velegrada.

Povratak kući uslijedio je u ponedjeljak 03. marta, u jutarnjim satima, novom rutom preko Graca, Maribora, Zagreba i Slavonskog Broda do Sarajeva. U povratku kući, grupa se zaustavili u Gracu gdje su proveli dva sahata u razgledanju grada i kupovini suvenira. Ovo kratko ali lijepo putovanje okončano je hairli dolaskom u Sarajevo u večernjim satima.

Koristimo priliku da čestitamo i zahvalimo se našim učenicama i učenicima koji su još jednom pokazali da su odgovorni i primjerni, dostojni imena naše škole.

Zahvaljujemo se i osoblju turističke agencije „Divan“ gospodinu Halidu Karupoviću i njegovim saradnicima Muhamedu i Adisu na ugodnoj vožnji i uslugama koje su nam pružali tokom ovog putovanja.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+