Vijesti i aktuelnosti

Dr. hfz. Malkić: Uputimo dovu Allahu, dž.š., za bolja i rahatnija vremana

Poruka svima nama, inspirisana Hidžrom, mogla bi biti: “Kada smo izloženi problemima, teškoćama i iskušenjima, ne žalimo trud i napor, upotrijebimo i iscrpimo sve naše mogućnosti i potencijale da ih prevladamo, i nikada ne gubimo nadu u Allahovu, dž.š., pomoć, jer Milostivi Allah uvijek pomaže Svoje odane robove!”.

Foto: klix.ba
Foto: klix.ba

Kazao je ovo dr. hfz. Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, povodom Nove hidžretske 1442. godine, koja nastupa noćas, poslije akšam-namaza.

– Svake godine ulazeći u Novu hidžretsku godinu, pa tako i ove 1442., podsjećamo se na Hidžru, na jedan od najznačajnijih događaja u povijesti islama, na preseljenje Muhammeda a.s. i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, te na okolnosti koje su ih prisilile da napuste svoj rodni grad Mekku i krenu put Medine, put spasa svoje vjere – dini islama – kazao je dr.hfz. Malkić.  

U izjavi za Preporod.info, glavni imam Gazi Husrev-begove džamije naglasio je da je veličina i važnost Hidžre potvrđena i time što su muslimani upravo Hidžru uzeli za početak računanja svoga kalendara i svoje povijesti.

– Podsjećanje na Hidžru je podsjećanje na čvrstu vjeru, sabur i odlučnost prvih muslimana koji su napustili svoj rodni grad da bi ostali na putu dobra i istine, da bi ostali odani svojoj vjeri – dini islamu. Čvrsta vjera, sabur, odlučnost i istrajnost na putu dobra i istine bivaju nagrađeni Allahovom pomoći i zaštitom – naveo je Malkić.  

Podsjetio je da su ranijih godina, u Gazi Husrev-begovoj džamiji i drugim džamijama u Bosni i Hercegovini bivali upriličeni programi s ciljem obilježavanja početka, ulaska u novu hidžretsku godinu, učeni su mevludi, kazivani vazovi i držana predavanja na tu, za nas muslimane, neiscrpnu temu. 

– Tim prigodama zazivali smo Božiji bereket – blagoslov i bereket za sve, dijelili poklone najmlađoj populaciji… Ove godine, zbog pandemije, njen dolazak ćemo obilježiti simbolično, uputit ćemo dovu Allahu dž.š za bolja i rahatnija vremana u kojima ćemo se moći punim jedrima vratiti našoj tradiciji i običajima – dodao je hfz. Malkić.  

Izvor: preporod.info