Vijesti i aktuelnosti

Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Foto: Zastava Bosne i Hercegovine / pixabay.com

U povodu 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a u skladu sa Nastavnim kalendarom za školsku 2020/2021. godinu, srijeda, 25.11.2020. godine je neradni dan.

Podsjećanja radi, na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a) koje je održano 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu udareni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne Republike unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Zasjedanje ZAVNOBiH-a, kojem su prisustvovali istaknuti predstavnici Srba, Hrvata, Muslimana i nacionalnih manjina, definisalo je BiH kao jedinstvenu i nedjeljivu državu u kojoj će svi narodi imati ista prava, odnosno da BiH neće biti “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska”, zbratimljena zajednica svih njenih naroda.

Danas se ovaj datum obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine koja je Ustavom (Aneks 4 Daytonskog sporazuma) definisana kao država koja nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu, sa postojećim međunarodno priznatim granicama i kao članica Ujedinjenih naroda.

Koristimo priliku da učenicima i zaposlenicima Gazi Husrev-begove medrese, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo Dan državnosti.

dr. hfz. Mensur MALKIĆ, direktor

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+