Vijesti i aktuelnosti

Proučena hafiska dova hafizu Amaru Hercegu svršeniku Gazi Husrev-begove medrese

Proučena hafiska dova hafizu Amaru Hercegu svršeniku Gazi Husrev-begove medrese

U subotu, 30. januara 2021. godine, u Muharem-pašinoj džamiji u Novom Šeheru, proučena je hafiska dova Amaru Hercegu, svršeniku Gazi Husrev-begove medrese.

Organizator hafiske dove bio je Medžlis Islamske zajednice Maglaj a dova je upriličena u Muharem-pašinoj džamiji u Novom Šeheru. Svečanosti su, pored roditelja, rodbine, prijatelja i džematlija prisustvovali: izaslanik reisu-l-uleme doc. dr. hfz. Mensur-ef. Malkić , muftija zenički dr. hfz. Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Maglaj mr. Nevres-ef. Hodžić, muhaffiz dr. hfz. Đevad-ef. Hrvačić, kao i brojne kolege imami i hafizi. Nakon učenja ašereta koja su učili prisutni hafizi i učenja kratkih sura koje je proučio hafiz Amar hafisku dovu je proučio njegov muhaffiz dr. hfz. Đevad-ef. Hrvačić, profesor fikha i hadisa u Gazi Husrev-begovoj medresi. Nakon hafiske dove prisutnima se obratio izaslanik reisu-l-uleme doc. dr. hfz. Mensur-ef. Malkić koji je prenio selame i čestitke Reisu-l-uleme, a potom održao prigodan vaz i uručio diplomu i hediju Rijaseta IZ-e u BiH, novom hafizu Amaru Hercegu. Poklon ispred Gazi Husrev-begove medrese uručio mu je njegov razrednik Omer Dervišević, profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja u Gazi Husrev-begovoj medresi. Hafiskoj dovi prisustvovala je i nekolicina Amarovih kolega iz Medrese kao i njegov odgajatelj Merzuk-ef. Đulan.

Hfz. Amar Herceg je rođen 11. 10. 1999. godine u Zenici. Sin je Hasana i Mevlide. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i trenutno je student druge godine Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu – imamski smjer. Hifz je počeo učiti 2013. godine kod hafiza Hidajet-ef. Talića. U drugom razredu Medrese muhaffiz mu je postao dr. hfz. Đevad Hrvačić. Učenje Kur’ana napamet okončao je pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 6. aprila 2020. godine. Čestitamo mladom hafizu Amaru i njegovoj porodici.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+