Vijesti i aktuelnosti

Tradicionalna posjeta Potočarima učenika Gazi Husrev-begove medrese

Tradicionalna posjeta Potočarima učenika Gazi Husrev-begove medrese

Mnogima je poznata izreka Georgea Santayane: „Oni koji ne pamte prošlost osuđeni su da je ponavljaju!“ Kultura sjećanja je preventivni način da se historija ne bi ponovila. Sjećanje ne smije biti motiv za nastanak mržnje i želje za osvetom, ali može buditi samosvjesnost i pomoći u izgradnji svijesti o historiji vlastitog naroda.

Potpuno svjesni svoje uloge u odgojno-obrazovnom procesu mladih ljudi, profesori i uprava Gazi Husrev-begove medrese su još 2003. pokrenuli projekat posjete Memorijalnom centru u Potočarima.

O agresiji na Bosnu i Hercegovinu učenici uče u školskim klupama, ali sama svijest o genocidu i njegovim razmjerima se upotpunjuje obilaskom šehidskog mezarja u Potočarima i Memorijalnog centra gdje učenici na licu mjesta saznaju o strahotama koje su prošli i u kojima su stradali Bošnjaci koji su se nalazili u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija. Čas historije redovno održi Hajrudin Mešić, profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi, čovjek koji je i sam preživio srebrenički genocid i koji iz prve ruke može govoriti o strahotama iz jula 1995. Profesor Mešić, iako je izgubio nekoliko najbližih članova porodice i mnogo svojih prijatelja, rođaka i komšija, danas o Srebrenici i genocidu govori kao historičar potpuno svjestan citata sa početka teksta. Mladim ljudima govori na šta je sve čovjek spreman prema drugom čovjeku kad u njemu prevlada mržnja i koliko je kultura sjećanja važna kako se zlo ne bi nikome ponovilo. Naredne godine će biti punih 20 godina kako svaka generacija učenika Gazi Husrev-begove medrese posjećuje Potočare, a od 2018. projekat posjete Srebrenici s ciljem izgradnje kulture sjećanja na genocid i agresiju kod mladih generacija preuzelo je Ministarstvo obrazovanja i odgoja Sarajevskog kantona te svake godine organizira posjetu Srebrenici za sve srednje škole sa područja kantona. Tradicija posjete Potočarima je održana i tokom pandemije uz malo kašnjenje pa su tako u ovoj školskoj godini Srebrenicu i Potočare učenici posjetili u dva navrata: u prvom polugodištu su to učinili učenici i učenice trećeg razreda, a u drugom polugodištu učenici i učenice drugog razreda sa svojim razrednicima i odgajateljima. Pored redovnih aktivnosti kao što su čas historije, gledanje dokumentarnog filma o genocidu, posjete muzejskoj postavci u Memorijalnom centru, obilaska šehidskog mezarja učenici Medrese sa svojim profesorima prouče i poklone hatmu na musali mezarja za sve srebreničke šehide. Nakon povratka u školu sumiraju se dojmovi i dokumentuju kroz izložbu fotografija te različitih književnih izričaja koji ostaju kao trajni trag o posjeti mjestu najvećeg stradanja Bošnjaka.

Edin Balta, prof.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+