Vijesti i aktuelnosti

Ekskurzija u Tursku

Ekskurzija
Ekskurzija u Tursku

Maturanti i maturantice Gazi Husrev-begove medrese sa svojim profesorima su prethodne sedmice obavili tradicionalnu ekskurziju u Tursku. Putovanje je trajalo sedam dana, sa polazkom u nedjelju 2. oktobra i povratkom u nedjelju 09. oktobra 2022. godine.

I ovogodišnja je ekskurzija, kao i ranije, trajala sedam dana, a sastojala se od 5 dana i noći provedenih u Istanbulu od kojih se jedan dan putovalo u Bursu, a u povratku provelo nekoliko sati u gradu Edirne. Na ovom nezaboravnom putovanju učešće je uzelo 111 učenika i učenica četvrtog razreda u pratnji tri profesorice i tri profesora. U nedjelju 2. oktobra u popodnevnim satima učenici i profesori Gazi Husrev-begove medrese, uz hair dovu direktora dr. hfz. Mensur-ef. Malkića, krenuli su iz Sarajeva u Istanbul. Nakon proputovanja kroz Srbiju i Bugarsku stigli su na odredište u ponedjeljak u popodnevnim satima i smjestili se u hotelima Grand Emin i Anatolija u poznatom kvartu Aksaray-Yeni Kapi. Nakon kratkog odmora i osvježenja, ostatak dana je iskorišten za organizovanu šetnju do gradskog kvarta Bajazid, Kapali čaršije, Sultan Ahmed džamije, Atmejdana i Aja Sofije gdje su uz razgledanje znamenite arhitekture mogli slušati stručnog vodiča o njihovoj vrijednosti i historiji.

Utorak, drugi dan bio je rezervisan za obilazak džamije Sulejmanija, po mišljenju mnogih, najlješe osmanske građevine odakle se pruža veličanstven pogled na grad nakon čega je uslijedilo dvosatno krstarenje brodom po Bosforu i razgledanje zanimljivih građevina i urbanih cjelina na evropskoj i azijskoj obali Bosfora.

U srijedu, treći dan, učenici i njihovi profesori proveli su u posjeti i razgledanju Ejub džamije i turbeta poznatih velikana iz osmanskog perioda gdje su obavili podne namaz i boravili na vidikovcu Pijer Loty, a nakon toga se uputili preko mosta na Bosforu i posjetili  novu veliku džamiju na Čamlidži koja može da primi 70 000 vjernika.

U četvrtak, četvrti dan, od jutarnjih do večernjih sati putovalo se i boravilo u Bursi, prvoj osmanskoj prijestonici gdje su učenici i učenice razgledali turbe osnivača Carstva sultan Osmana i Orhana, poznatu Ulu džamiju, šetali čaršijom i ulicama Burse.

Petak, peti dan, bio je rezervisan za slobodne aktivnosti da svako iskoristi vrijeme po svom izboru. Uglavnom se kupovalo, obavila džuma namaz, a razrednici su iskoristili priliku da se u jednom dijelu dana druže sa svojim odjeljenjima.

U subotu, u jutarnjim satima započeo je povratak u Sarajevo uz dvosatno zadržavanje u Edirnama, drugoj osmanskoj prijestonici gdje se vidjela velelepna džamija Selimija, bista mimar Sinana i potrošile preostale lire.

U jutarnjim satima, u nedjelju, maturanti i njihovi profesori stigli su u Sarajevo, malo umorni, ali sretni i zadovoljni zbog onog što su vidjeli i doživjeli.

Za planiranje, organizaciju i izvedbu ove ekskurzije, te sve ostalo što je bilo potrebno našim učenicima i profesorima na ekskurziji bila je zadužena turistička agencija „Ventura travel“. Ovim putem se zahvaljujemo Agenciji  na odličnoj organizaciji i bezrezervnoj podršci koju nam je pružila na ovom putu. U pratnji učenika putovali su profesori: mr. Dževad Pleh, vođa puta; Naser Mehmedović, hfz. Lejla Fulurija, dr. hfz. Elmir Mašić, Muška Memišević i hfz. Senaida Gerin

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+