Vijesti i aktuelnosti

Citius, Altius, Fortius

Citius, Altius, Fortius

U srijedu, 27. decembra 2023. godine, članovi historijske sekcije zajedno sa profesoricom Selmom Ćerimagić, posjetili su Olimpijski muzej koji je osnovan 08. februara 1984. godine, u zgradi poznatoj kao Mandića vila, a koja je djelo čuvenog arhitekte Karla Paržika.

Citius, Altius, Fortius

Uživali smo dok smo slušali predavanje o XIV Zimskim olimpijskim igrama, važnosti organizacije jedne ovakve sportske manifestacije, kao i u razgledanju eksponata, koji su sačuvani zahvaljujući uposlenicima Muzeja i široj društvenoj zajednici 1992. godine, kada je zgrada Muzeja granatirana i uništena.

Citius, Altius, Fortius

Olimpijski muzej obnovljen je 8. februara 2014. godine, a afirmiše univerzalne vrijednosti olimpijskog duha i umjetnosti, te kroz sport i umjetnost prezentuje sve pozitivne tekovine ovog velikog sportskog događaja.

Citius, Altius, Fortius

Prenosimo vam djelić atmosfere s današnje posjete kroz fotografije ovom prelijepom i jedinstvenom mjestu u Sarajevu, mjestu gdje oživljavaju uspomene na jednu od najvažnijih sportskih manifestacija.

Citius, Altius, Fortius

Ostaje nam i uspomena na Juan Antonia Smarancha i njegove riječi na zatvaranju XIV Zimskih olimpijskih igara, da je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara do tada u historiji kao i čuvenu rečenicu “Doviđenja, drago Sarajevo!”

Citius, Altius, Fortius

“Ukoliko se opredijelite za Saporo, Japanci će vam ponuditi avion da skoknete do Tokija. Ako se opredijelite za Göteborg, Šveđani će vam omogućiti da vidite fjordove i ledene sante. Ako vaš izbor bude Jugoslavija i Sarajevo, dočekat će vas široka i iskrena srca, ljudski sa svojim planinama i sniježnim terenima koji su prekrasni” (Pat Bedford, britanska novinarka o kandidaturi Sarajeva).

Zahvaljujemo se uposlenicima Olimpijskog muzeja na dobrodošlici i njihovom poslovnom partneru BH Telecom d.d. Sarajevo, koji je obezbijedio besplatne ulaznice u Muzej za učenike osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo.

Tekst: Selma Ćerimagić, prof.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+