Vijesti i aktuelnosti

U Gazi Husrev-begovoj medresi počela nastava za 489 učenika

U Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu danas počinje nova školska godina.

Za razliku od ranijih godina kada su učenici nastavu pohađali u školskim klupama i u internatu, obzirom da je ova medresa internatskog tipa, sada će nastavu pratiti online, i od kuće.  

dr. hfz. Mensur Malkić

Kako je za Preporod.info kazao dr. hfz. Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese, nastavu u školskoj 2020/2021. godini, uz Božiju pomoć, u ovoj medresi će pohađati 489 učenika i učenica, od toga 120 prvog razreda.

– Mi smo 25. augusta obavijestili naše učenike i učenice i njihove roditelje o početku školske 2020/2021. godine, a jučer, u ponedjeljak, 31. augusta izvršili smo planirani upis učenika i učenica u drugi, treći i četvrti razred, nakon čega su se oni vratili svojim kućama. Danas, 1. septembra 2020. godine, upisali smo učenike prvog razreda kojima su razredne starješine i odgajatelji dali određene instrukcije za školovanje u Medresi i podijelili ulazne podatke za pristup online platformi putem koje će, od svojih kuća, pratiti online nastavu u prve dvije sedmice, a roditeljima učenika prvog razreda su date informacije za pristup elektronskom dnevniku zbog praćenja redovnosti pohađanja nastave i uspjeha u učenju i vladanju učenika – rekao nam je dr. hfz. Malkić.

Pojasnio je po kojem modelu će se i dokle odvijati online nastava.  

– Dakle, od utorka, 1. septembra 2020. godine, odnosno, naredne dvije sedmice, učenici i učenice Gazi Husrev-begove medrese će pohađati online nastavu, po istom modelu po kojem smo priveli kraju i prošlu nastavnu godinu slijedeći Uputstvo Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (MON KS) i Smjernice za prevenciju i kontrolu infekcije COVID-19 donesenih od strane Zavoda za javno zdravstvo KS. Ministarstvo će, u koordinaciji sa Kriznim štabom KS, u drugoj sedmici mjeseca septembra, razmotriti potrebu izmjene modela izvođenja nastave u srednjim školama Kantona Sarajevo, o čemu će učenici i učenice Medrese biti blagovremeno obaviješteni – dodao je dr.hfz. Malkić.  

Izvor: preporod.info

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+