Vijesti i aktuelnosti

Čestitka direktora maturantima i maturanticama Gazi Husrev-begove medrese

doc. dr. hfz. Mensur-ef. Malkić, direktor JU Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu

Bismillāhi, ve-l-hamdu lillāhi, ve-s-salātu ve-s-selāmu alā Resūlillāhi.

Poštovani profesori i profesorice, poštovani maturanti i maturantice, poštovani roditelji maturanata i maturantica – es-selāmu alejkum ve rahmetullāhi ve berekātuh.

U petak, 9. aprila 2021. godine, Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu ispraća 471. generaciju maturanata i 39. generaciju maturantica, koji su uspješno priveli kraju svoje školovanje u najstarijoj odgojno-obrazovnoj ustanovi u našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Ova godina je jubilarna za sve institucije u Bosni i Hercegovini koje baštine tradiciju velikog vakifa Gazi Husrev-bega jer ćemo ove godine obilježiti 500 godina od dolaska Gazi Husrev-bega u Bosnu i Hercegovinu.

Školske 2020/2021. godine, četvrti razred Gazi Husrev-begove medrese pohađalo je 128 učenika i učenica, koji su bili raspoređeni u četiri odjeljenja, i to 53 učenika i 75 učenica, a među njima je bilo i troje hafiza Kurʼana – dva hafiza i jedna hafiza.

Dragi maturanti i maturantice!

Drago nam je da je Gazi Husrev-begova medresa i ove godine dobila novi niz bisera i dragulja u lancu dugom 484. godine.

Zahvalni smo Allahu, dž.š., što ste živi i zdravi okončali svoje srednjoškolsko obrazovanje.

Zbog pandemije koronavirusa, ove školske godine najvećim dijelom nastavu ste pohađali online putem, pa umjesto tradicionalne svečane akademije u Begovoj džamiji, kako smo planirali, ispraćamo vas na ovaj način. Izreka nas hrabri: „El-insānu judebbiru, vallāhu jukaddiru! – Čovjek snuje, a Allah određuje.“

Pretpostavljamo da ste ovih dana pomalo tužni zbog završetka školovanja, zbog situacije u kojoj dočekujete ovaj trenutak kad se rastajete od dragih drugova i drugarica. Neki će i suzu pustiti, kako pjesnik reče: „Čak i suza ima svoj smisao i svoju dužnost. Njena dužnost je da očisti teren za osmijeh koji će doći poslije nje.“ Tako će biti i kod vas, začas poslije, pojavit će se osmijeh, jer ste u isto vrijeme sretni i zadovoljni zbog saznanja i potvrde da ste postigli svoj cilj, završili ste Gazi Husrev-begovu medresu, i već se spremate za novo razdoblje u vašem životu, za studij i druge planove.

Dragi roditelji!

Nema sumnje da je za svakog od vas njegovo dijete nešto najvažnije u životu, Allahov, dž.š., dar i najveće bogatstvo, najdragocjeniji biser ili dijamant. Ali da bi biser ili dijamant bio pravi, da bi se svrstao u red najboljih, onda on mora biti brižljivo brušen i oblikovan umijećem velikih stručnjaka, odgajatelja i profesora. Zbog toga ste vi uložili mnogo truda, strpljenja i odricanja, dok ste vašu djecu odgajali, pripremali i usmjerili na taj plemeniti put, put odgoja i znanja u Gazi Husrev-begovoj medresi, put izvrsnosti, put brušenog dijamanta.

Dragi maturanti i maturantice!

Prije četiri godine vaši roditelji su vas povjerili nama u Gazi Husrev-begovoj medresi na čuvanje i brušenje, velika im hvala na povjerenju! Danas, mi profesori i profesorice Medrese, vraćamo vas vašim roditeljima, nadamo se, kao bolje i plemenitije, ozbiljnije i zrelije osobe, spremne za životne izazove, svi zajedno svjesni činjenice da dragulj ne gubi vrijednost i kada u blato padne, a da prašina ostaje prašina i kad se do neba digne! Vaša dragocjenost ne ogleda se samo u tome što ćete ponijeti diplomu ove prestižne ustanove, već, prije svega, što nosite i što ćete ponijeti odgoj, znanje i mudre riječi koje ste stekli i usvojili u njoj, i što ćete, s Allahovom pomoći, nastaviti putem mudre riječi. Muhammed, a.s., kaže: „El-kelimetu-l-hikmetu – dālletu-l-muʼmini, fe hajsu vedžedehā, fe huve ehakku bihā. – Mudra riječ je izgubljena stvar vjernika – gdje god je nađe, on je najpreči da je uzme.“ Trudite se da sačuvate svoj imān/vjeru, kako bi, sutra, čistog obraza, izašli pred našeg Gospodara. Budite pokorni svome Stvoritelju, činite dobročinstvo svojim roditeljima i poštujte one koji su vas učili. Nastojte poštenim i predanim radom, poštujući pravila i propise, osvarivati svoje ciljeve i snove. Ne slušajte one koji govore da je besmisleno živjeti pošteno, i čuvajte se tih obmana i zabluda. Svako od nas, svako od vas, ima svoj životni put, i treba dati sve od sebe da ga pređe kao čovjek, pošteno, dostojanstveno i uzdignute glave. Pazite da na tom putu ni sebi ni drugima nepravdu ne učinite.

Upućujem dovu Allahu, dž.š., da vam podari svaki hajr i bereket u životu, da vas pomogne na studijima i fakultetima, da vas pomogne da budete uspješni u budućim poslovima i zadacima, da vas pomogne da sačuvate svoj obraz i svoju čast, i da čuvate čast i ugled Gazi Husrev-begove medrese i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Čestitam svim maturantima i maturanticama i njihovim roditeljima!

Također, čestitam svim profesorima i profesoricama a posebno razrednim starješinama, odgajatelju i odgajateljici.

Allah mubarek olsun!

Doc. dr. hfz. Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese

Sarajevo, 09. april 2021. godine

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+