Vijesti i aktuelnosti

Direktor Gavrankapetanović posjetio Gazi Husrev-begovu medresu

Direktor Gavrankapetanović posjetio Gazi Husrev-begovu medresu

U četvrtak, 6. maja 2021. godine, prof. dr. hfz. Faris Gavrankapetanović, direktor Bošnjačkog instituta i član Svjetske akademije znanosti i umjetnosti, posjetio je Gazi Husrev-begovu medresu i sastao se sa direktorom doc. dr. hfz. Mensurom Malkićem. Na sastanku se razgovaralo o projektima koje Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića planira realizirati u narednom periodu i u kojim bi učenici i učenice Gazi Husrev-begove medrese mogli uzeti učešća, kao što je bila praksa i prethodnih nekoliko godina.

Direktor Malkić se zahvalio direktoru Gavrankapetanoviću kao i menadžmentu Bošnjačkog instituta na koordinaciji i uključivanju učenika i učenica Gazi Husrev-begove medrese u projekte i aktivnosti koji su realizirani prije pandemije covid19, kao što su posjete Bošnjačkom institutu polaznika izborne nastave iz predmeta Historija i Geografija, predvođenih profesoricom Selmom Ćerimagić. Posjete su bile upriličene i povodom obilježavanja Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini.  

Učenici i učenice Medrese učestvovali su na edukativno-kreativnim radionicama „Facebook izdanje bosanskohercegovačke štampe 19. stoljeća“, a članovi historijske sekcije uzeli su učešće u aktivnostima i radionicama „Idemo u muzej“. Također, Bošnjački institut organizirao je promociju pobjednika na literarnom konkursu „Bosna i Soča“ koji je raspisala Islamska zajednica Slovenije za srednjoškolce u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, pod potkroviteljstvom Prve bošnjačke gimnazije. Na ovom konkursu Amina Bećar, učenica Gazi Husrev-begove medrese, pod mentorstvom profesorice Maide Ćerimović, osvojila je treće mjesto.

Direktori su izrazili nadu i spremnost za nastavkom i razvijanjem saradnje između Instituta i Medrese na obostranu korist i zadovoljstvo uposlenika dviju ustanova, učenika i učenica i vanjskih saradnika.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+