Vijesti i aktuelnosti

Članovi Hora Gazi Husrev-begove medrese na Šehidskoj dovi u Žepi

Hor Gazi Husrev-begove medrese na Šehidskoj dovi u Žepi

U srijedu, 27. jula 2022. godine, u ”Džamiji šehida Mehmed ef. Hajrića” u Žepi, na godišnjicu genocida, proučena je Šehidska dova ubijenim Bošnjacima zaštićenih zona UN-a, Srebrenice i Žepe. Šehidska dova je svojevrsno podsjećanje na teške godine kroz koje je prošao bošnjački narod u vrijeme Agresije na našu domovinu. To je i prisjećanje na sve ubijene, očeve i majke, braću i sestre, komšije i prijatelje.

Članovi Hora Gazi Husrev-begove medrese: Hurem Muhamed, Selimović Muhamed, Neretljak Sead i Arnautović Armin, predvođeni profesorom hfz. Nedžadom Ćemanom, proučili su suru el-Feth a potom izveli kraći mevludski program uz ilahije posvećene bosanskim šehidima.

Hor Gazi Husrev-begove medrese na Šehidskoj dovi u Žepi

Nakon mevluda prisutnim vjernicima obratio se izaslanik reisu-l-uleme goraždanski muftija Remzija ef. Pitić. Naši šehidi su, u trenutku svoje smrti, dobili život, oni su se uzdignuli. Ne smijemo sebi dopustiti da kažemo da su šehidi izgubili život, da su pali, obaveza je da to definišemo na pravi način. Ne postoji ni jedno živo biće kome dušu uzima Gospodar, osim šehidu, svima ostalim uzima melek smrti – kazao je muftija Pitić.

Poručio je kako „Bošnjaci znaju ko su, šta su, gdje su i s kim su“. Hoću da vas ohrabrim. Mi nemamo šta izgubiti. Također, podsjetit ću vas da je samo Srebrenica dala 8.372 šehida, a oni će se na Sudnjem danu zauzimati za druge –  istaknuo je muftija Pitić.

Organizatori programa Šehidske dove su Muftijstvo goraždansko i Medžlis Islamske zajednice Žepa, i prema njihovim riječima ova dova je amanet prema šehidima. Upravo na ovom ne tako velikom prostoru, nadljudskim naporima je branjena i odbranjena Bosna i Hercegovina. Stoga, mi na ovom mjestu odajemo počast šehidima Žepe i okoline, ali i svim šehidima Bosne i Hercegovine – naglasio je glavni imam MIZ-e Žepa Elvedin-ef. Selimović, koji je na kraju programa i proučio šehidsku dovu.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+