Vijesti i aktuelnosti

Direktor primio dvojicu svršenika Gazi Husrev-begove medrese

Direktor primio dvojicu svršenika Gazi Husrev-begove medrese
Direktor primio dvojicu svršenika Gazi Husrev-begove medrese

U četvrtak, 22. decembra 2022. godine direktor Gazi Husrev-begove medrese dr. hfz. Mensur Malkić primio je braću (blizance) Ajdina i Saida Skejića, dvojicu svršenika Medrese a danas pilota u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Braća Ajdin i Said Skejić dvojica su od nekoliko svršenika Gazi Husrev-begove medrese koji su nakon školovanja u Medresi svoje obrazovanje nastavili na vojnim akademijama u Turskoj. Njih dvojica su završili prestižnu vazduhoplovnu akademiju u Istanbulu koja obrazuje kadete za inženjere vazduhoplovstva iz Turske, kao i iz drugih zemalja i priprema ih za karijere u svojim vazduhoplovnim snagama. Tokom obrazovnog perioda, kadeti imaju primijenjenu letačku obuku pored akademskih i vojnih časova. Uz pomoć ove obuke, kadeti poboljšavaju svoje znanje i vještine o vazduhoplovstvu. Obuka u letenju, sprovodi se pod nadzorom iskusnih pilota instruktora koji su dugi niz godina služili u različitim bazama turskih vazduhoplovnih snaga. Nakon završetka vazduhoplovne akademije braća Skejić pristupili su Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i raspoređeni su u Brigadu zračnih snaga i protivzračne odbrane.

Tokom razgovora sa ovom dvojicom mladih oficira, svršenika Gazi Husrev-begove medrese, direktor Malkić, koji im je bio profesor Kiraeta u Medresi, poručio je kako je Medresa ponosna na svoje svršenike koji svojim radom i ponašanjem afirmišu vrijednosti svoje škole.

Naši mladi piloti su se zahvalili svome profesoru na prijemu i iskazali interes da kao alumnisti Medrese daju svoj doprinos u finansiranju projekta rekonstrukcije, dogradnje i adaptacije zgrade ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese. 

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+