Vijesti i aktuelnosti

Ekskurzija u Prag

Ekskurzija u Prag
Ekskurzija u Prag

Gazi Husrev-begova medresa je i u ovoj školskoj godini organizirala nagradno putovanje za učenice i učenike koji su u prošloj školskoj godini ostvarili zapažene rezultate u vannastavnim aktivnostima: rad u redakcijama đačkog lista „Zemzem“ i radio emisije „Moja medresa“, rad u debatnoj, horskoj, recitatorskoj, dramskoj sekciji, kao i za učenice i učenike koji su učestvovali u pripremi i realizaciji svečanih programa naše škole.

Ekskurzija u Prag
Ekskurzija u Prag

Ranije su organizirane ovakve ekskurzije, te su tim povodom posjećeni: Skoplje, Priština, Zagreb, Tirana i Drač u Albaniji, Ljubljana, Budimpešta, Beč, kao i brojne medrese i fakulteti širom BiH i Balkana. Ove godine smo u periodu od 29. aprila do 02. maja bili u posjeti glavnom gradu Češke, Pragu. Putovanje je počelo u večernjim satima iz Sarajeva, gdje nam se učenicima obratio direktor Gazi Husrev-begove medrese mr. Dževad Pleh uz dovu da put prođe u najboljem redu. Nakon duge vožnje autobusom, izlaska iz naše domovine, i daljnjeg puta kroz Hrvatsku i Mađarsku uz kratka stajanja, napravili smo jednu veću pauzu u austrijskom Tržnom centru “Parndorf” nadomak Beča. 

Ekskurzija u Prag
Ekskurzija u Prag

Do naše konačne destinacije prešli smo i Slovačku u kojoj smo imali priliku razgledati panoramu Bratislave, da bi konačno stigli do našeg hotela “Minimino” u Zlatnom gradu, u subotu navečer. Slobodno vrijeme iskoristili smo u šetnji praškim ulicama. 

Naredni dan smo se nakon obavljenog doručka zaputili u obilazak najvećeg dvorca na svijetu u kvartu Hradčani, u čijem kompleksu je smještena i katedrala sv. Vida. Ostali smo oduševljeni njezinom ljepotom i veličanstvenošću. Katedrala svetog Vida je jedna od najvećih i najvažnijih katedrala u Češkoj i simbol je Praga.

Ekskurzija u Prag
Ekskurzija u Prag

Katedrala je podignuta u gotičkom stilu, a radovi na njoj su započeli u 14. stoljeću. Specifično je to što je gradnja trajala gotovo 600 godina i tijekom tog vremena, promijenili su se stilovi gradnje, pa tako Katedrala svetog Vida sadrži elemente različitih umjetničkih stilova kao što su gotika, renesansa i barok. Nakon zajedničkog fotografisanja obišli smo Muzej Franca Kafke, a zatim zapanjujući Karlov most preko rijeke Vltave i Starogradski trg gdje se nalazi Praški astronomski sat poznat, kao “Pražský orloj”. Središnji dio završen je 1410. Četiri figure pokreću se svakog sata, a „Smrt“ (predstavljena kosturom) mjeri vrijeme. Za svaki sat postoji po jedan kip apostola na postolju iznad sata, a svih dvanaest pokazuju se u podne. 

Ekskurzija u Prag
Ekskurzija u Prag

Teško je nabrojati sve znamenitosti ovog grada koje smo za kratak period uspjeli posjetiti, posebno u slobodno vrijeme kada smo imali priliku udaljiti se od Starog Mesta što je srce grada ka brojnim muzejima, spomenicima i građevinama koji su spomenici kulture i arhitekture.

Koristimo priliku da čestitamo i zahvalimo se našim učenicama i učenicima koji su još jednom pokazali da su odgovorni i primjerni, dostojni imena naše škole.

Zahvaljujemo se i osoblju turističke agencije „Ventura“ na ugodnoj vožnji i uslugama koje su nam pružali tokom ovog putovanja. Zahvaljujući pozitivnoj energiji naših profesora, učenika i vodiča ovaj će nam grad i ova ekskurzija zauvijek ostati u prelijepom sjećanju.

Piše: Armin Arnautović
Foto: Feđa Slomović

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+