Vijesti i aktuelnosti

Hor Medrese na Šehidskoj dovi u Žepi

U četvrtak, 27. jula 2023. godine, u ”Džamiji šehida Mehmed ef. Hajrića” u Žepi, na godišnjicu genocida, proučena je Šehidska dova ubijenim Bošnjacima zaštićenih zona UN-a, Srebrenice i Žepe.

Šehidska dova je svojevrsno podsjećanje na teške godine kroz koje je prošao bošnjački narod u vrijeme Agresije na našu domovinu. To je i prisjećanje na sve ubijene, očeve i majke, braću i sestre, komšije i prijatelje.

Program je počeo na platou Memorijalnog kompleksa Žepa 1992.-1995., intoniranjem državne himne, učenjem Fatihe, polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjima.

Drugi dio programa održan je u ”Džamiji šehida Mehmed ef. Hajrića” gdje je riječi dobrodošlice prisutnim vjernicima uputio Elvedin-ef. Selimović. Članovi Hora Gazi Husrev-begove medrese, predvođeni profesorom hfz. Nedžadom Ćemanom, proučili su suru el-Feth i izveli kraći mevludski program uz ilahije posvećene bosanskim šehidima a zikr je predvodio šejh Hadži Sinanove tekije u Sarajevu.

Programu su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Meho-ef. Šljivo, voditelj Odjela za hatabet, vaz i iršad, muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepa Elvedin-ef. Selimović, predstavnici vlasti, kao i predstavnici udruženja te brojni drugi gosti.

Nakon mevluda prisutnim vjernicima obratio se izaslanik reisu-l-uleme Meho-ef. Šljivo a šehidsku dovu proučio je goraždanski muftija Remzija ef. Pitić. 

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+