Vijesti i aktuelnosti

Hor Gazi Husrev-begove medrese izveo mevludski program u povodu lejletul-miradža

Hor Gazi Husrev-begove medrese izveo mevludski program u povodu lejletul-miradža

U utorak, 06. februara 2024. godine, u Gazi Husrev-begovoj džamiji, poslije jacija-namaza, hor Gazi Husrev-begove medrese izveo je tradicionalni mevludski program povodom mubarek noći lejletul-miradž. Organizator i domaćin mevludskog programa bio je Gazi Husrev-begov vakuf.

U prelijepom ambijentu Gazi Husrev-begove džamije riječi dobrodošlice prisutnim vjernicima uputio je drugi imam Begove džamije mr. hfz. Salih-ef. Halilović istakavši kako je večerašnji nastup hora Medrese spoj mladosti i iskustva.

Hor Gazi Husrev-begove medrese izveo mevludski program u povodu lejletul-miradža

I kako je primijetio hfz. Halilović, posebnost sinoćnjeg programa bila je izvedba hora Medrese koji su, po prvi put, uz učenice i učenike činili i njihovi profesorice i profesori predvođeni maestralnim Latifom Moćevićem, profesorom vokalne tehnike i solo pjevanja.

Hor Gazi Husrev-begove medrese izveo mevludski program u povodu lejletul-miradža

Mevludski program počeo je učenjem odlomaka iz Kur´ana Časnog koji je proučio Sadžid Šljivić, a u nastavku su prisutni mogli uživati u horskoj i solo izvedbi mevluda, salavata i ilahija.

Kako je i najavljeno, vaz je kazivao direktor Gazi Husrev-begove medrese mr. Dževad Pleh.

„Dozvolite mi da podijelim nekoliko riječi s vama o značaju mubrek noći Isre i mi’radža koju večeras obilježavamo i nekoliko impresija o mevludskom programu koji su izveli učenici i profesori Gazijine medrese pod vođstvom znamenitog profesora pjevanja i vokalne tehnike Latifa  Moćevića. Rekao bih, a nadam se da djelim i vaše utiske, da je ova mevludska, vokalna izvedba koja nas je na momente ostavljala bez daha i tjerala suze u oči, posve primjerena hurmetu ove mubarek noći, hurmetu i ljepoti ovog džamijskog zdanja, ovim prelijepim lukovima, stubovima, ćoškovima i kupolama, ali i našem duhovnom ukusu i islamskom senzibilitetu. Posebno me čini sretnim ovo udruživanje učenica i učenika Medrese sa njihovim profesoricama i profesorima da zajedno vokalno oblikuju program i ljepotom svoga učenja dočaraju mističnu ljepotu miradža.

Ova mubarek noć po značaju, odmah je poslije noći Kadra koja je u mjesecu ramazanu. U ovoj noći je Allah, dž.š., na čudnovat način, pokazao Svome poslaniku najveće tajne Svoga univerzuma, Svoj Arš i Svoju neposrednu blizinu. Vidio je Svjetlo Božije koje prekriva drvo Lotosovo i sve oko njega. Allah je njega primio i govorio s njim. Kazuje se da je Muhammed, a.s., pošao da skine svoju obuću kad je pozvan da pristupi. ‘Ne skidaj obuću’, rečeno mu je. ‘Moj arš je počašćen tvojim dolaskom.’ ‘Ali, i Musa je skinuo svoju obuću u dolini Tuva.’ ‘Ti nisi kao Musa, ti si Moj miljenik, Habibullah.’ Muhammed je od uzbuđenja sjeo na koljena i izgovorio: ‘Ettehijjatu lillahi vessalavatu vettajjibatu.’ Allah je odgovorio: ‘Esselamu alejke ejjuhennebijju ve rehmetullahi ve berekatuhu.’ A potom Muhammed: ‘Esselamu alejna ve ala ibadillahissalihin.’ Džibril iza perde slušaše ovaj razgovor pa uzviknu. ’Eššhedu en la ilahe illellah, ve ešhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu’. ‘Kakav Mi poklon donosiš Muhammede?’ ‘Svoje robovanje Tebi’. ‘A šta tražiš od Mene?’ “Ummet, ummet mi pokloni i grijehe im oprosti.’ ‘Pogledaj tamo Muhammede.’ ‘Šta vidiš,’ upita Gospodar? ‘Vidim okean, vidim drvo usred okeana. Vidim pticu, u kljunu drži grumen zemlje.’ ‘Eto, ovaj okean, to je Moja milost, drvo predstavlja dunjaluk, ptica je tvoj ummet, a grumen zemlje u kljunu su grijesi tvoga ummeta. Šta misliš kada bi ptica ispustila grumen u vodu, da li bi se poznalo. Evo, za čast tvoga dolaska Meni, opraštam trećinu grijeha tvoga ummeta. Drugu trećinu ostavljam za tvoj šefa'at. A zadnju trećinu prepusti Mojoj milosti.’

Hor Gazi Husrev-begove medrese izveo mevludski program u povodu lejletul-miradža

Muhammed, a.s., vratio se sa miradža sa tri velika dara: dva posljednja ajeta sure El-Bekare, dozvolom za šefa’at na Sudnjem danu i pet dnevnih namaza. Interesantan je ovaj dio u vezi namaza. Jedini propis ustanovljen direktno kod Arši Rahmana, jeste namaz. Prvobitno je Poslaniku propisano 50 namaza na dan. Kako je Poslanik na povratku sa Miradža sretao mnoge Allahove poslanike pa tako i Musa a.s. On ga je savjetovao da se vrati Allahu, dž.š., i traži smanjenje jer je to velika obaveza, a tvoj ummet je slab. Tako je Allah, dž.š., kroz pet vraćanja smanjio Muhammedu a.s. na 5 namaza dnevno. Zbog stida, Poslanik se nije mogao više vraćati i tražiti smanjenje. Tako je ostalo 5 namaza, a predaje govore da ko ih bude ispravno obavljao biće kao da je klanjao svih 50. “Moja riječ se ne mijenja: za ovih pet imaćeš pedeset.” Ovo ne čudi kad znamo da Allah iz Svoje milosti svako dobro djelo učinjeno u Njegovo ime nagrađuje 10 do 700 puta više nego što vrijedi: ‘Ko uradi dobro djelo, biće deseterostruko nagrađen, a ko uradi hrđavo djelo, biće samo prema zasluzi kažnjen, i neće im se učiniti nepravda.'“ (El-En'am, 160.), kazao je u svom obraćanju direktor Pleh.

Hor Gazi Husrev-begove medrese izveo mevludski program u povodu lejletul-miradža

Na kraju programa dovu je proučio drugi imam Begove džamije mr. hfz. Salih-ef. Halilović.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+