Vijesti i aktuelnosti

Fascinantno putovanje učenika Medrese kroz svijet fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

Fascinantno putovanje učenika Medrese kroz svijet fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu
Fascinantno putovanje učenika Medrese kroz svijet fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

Fizika je prirodna nauka koja je ključna za razumijevanje svijeta oko nas, ali i svijeta u nama. Ona podstiče našu maštu kroz promišljanja o pojavama na mikronivou i makronivou, ali i kroz promišljanja o kontraintuitivnim konceptima poput koncepta relativnosti istovremenosti i zakrivljenosti prostor-vremena. Kroz učenje fizike odgovaramo na vječna pitanja koja je sebi čovjek postavljao, poput pitanja elementarnih čestica od kojih je sve oko nas građeno, do pitanja o postanku svemira i njegovoj evoluciji tokom vremena.

Odgovore na neka od ovih pitanja grupa učenika i učenica Gazi Husrev-begove medrese pokušala je dobiti u utorak, 20. februara 2024. godine, na Odsjeku za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Predmetna nastavnica fizike i voditeljica Sekcije fizike u Gazi Husrev-begovoj medresi, Elma Macić, i učenici Ahmetspahić Ahmed, Aljić Nejla, Babaluk Amila, Bošnjaković Amila, Hajrić Selma, Hot Osman, Karasalihović Merjem, Krdžić Ahmed, Malkić Ibrahim, Mulavdić Berina i Pezer Ajna, sa zadovoljstvom su se odazvali pozivu da posjete Odsjek za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta gdje su ih srdačno dočekali Mr. Džana Salibašić Glamočić i Majra Šišić Čaluk, asistentica na Odsjeku za fiziku. Ova posjeta pružila im je uvid u kvalitet studija na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i temeljna saznanja o okrićima o temeljnim zakonima prirode do kojih se dolazi u fizici, koji su osnova za razvoj tehnologija koje svakodnevno mijenjaju naš život, od unapređenja postupaka u proizvodnji hrane, preko liječenja raka, pa sve do razvoja održivih energetskih rješenja.

Mr. Džana Salibašić Glamočić oduševila je učenike demonstracijom vježbi iz optike i mehanike, pružajući im praktičan uvid u ove temeljne fizikalne koncepte. Ass. Majra Šišić Čaluk predstavila je elektronski mikroskop (SEM) marke Jeol, otvarajući vrata mikrosvijetu uz pomoć snopa elektrona. U daljnjem istraživanju, učenici su se susreli s velikim rentgen uređajem (XRD) koji pruža detaljne informacije o kristalnoj strukturi, hemijskom sastavu i fizičkim osobinama materijala. Fascinantno iskustvo uključivalo je i posjet “malom” studentskom rendgenu, dodatnom instrumentu koji obogaćuje njihovo obrazovanje.

Posebno iznenađenje stiglo je kroz laboratorijsko iskustvo u atomskoj fizici gdje je ass. Majra Šišić Čaluk demonstrirala ogled “Atomski spektri”. Učenici su imali priliku promatrati svjetlost koju emitiraju razrijeđeni gasovi poput neona, vodika, žive i ksenona, proučavajući jedinstvene boje koje proizlaze iz ovih eksperimenata.

Zahvaljujemo Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na ovoj nevjerojatnoj prilici za učenje i istraživanje te vjerujemo da će ovo iskustvo ostaviti dubok i trajan dojam na buduće mlade naučnike i naučnice iz Gazi Husrev-begove medrese.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+