Vijesti i aktuelnosti

Let’s Do It – “Škola ekologije” edukacija o značaju šuma

Foto: Kasturi Laxmi Mohit / unsplash.com
Foto: Kasturi Laxmi Mohit / unsplash.com

U utorak, 27. februara 2024. godine, održana je edukacija učenika i učenica Gazi Husev begove medrese o značaju šuma. Edukaciju je realizirala Emira Omerović, studentica Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i volonterka projekta Let's Do It. Inače, kroz aktivnost Let’s Do It – “Škola ekologije” već dugi niz godina radi se na polju edukacije djece i mladih u osnovnim i srednjim školama o različitim temama koje se tiču očuvanja okoliša i brige o prirodi.

Edukaciji su prisustvovali članovi Ekološke sekcije, kao i voditelj ove vannastavne aktivnosti, dr. hfz. Elmir Mašić.

U okviru projekta Let's Do It, nastavljene su dobre prakse iz prethodne školske godine, u kojoj su uspješno realizirane mnogobrojne radionice kreativne reciklaže, ekološke prezentacije i interaktivna druženja sa učenicima.

“Let's Do It” projekat u Bosni i Hercegovini je započet 2012. godine, a u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo je 206.981 volontera. Oni su očistili oko 16.370 tona otpada i zasadili 485.716 sadnica različitih vrsta drveća.

„Let's Do It“ u Bosni i Hercegovini je dio svjetskog pokreta „Let’s do it World“ u kojem učestvuje 168 zemalja i više od 35.000.000 volontera. Zvanični organizator „Let’s Do It“ volonterskih akcija u Bosni i Hercegovoni je Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva. Napominjemo da UG “Ruke” ima saglasnost Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo za realizaciju edukativnih aktivnosti Let's Do It projekta u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo.

Kroz spomenutu aktivnost Ekološke sekcije osnažena je i unaprijeđena saradnja Gazi Husrev-begove medrese i UG “Ruke” iz Sarajeva. Zahvaljujemo se Emiri Omerović i UG “Ruke” iz Sarajeva na korisnim savjetima, edukaciji i izvanrednoj prezentaciji.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+